torsdag 11 september 2014

Ett stort tack och en prejudicerande dom

Ingen jägare vill misslyckas, men ibland blir det fel. Detta är något som händer så gott som alla jägare under en livstid. Skottet blir inte som man hade tänkt sig och det slutar med att man står med ett skadskjutet djur.

Detta går bland annat att läsa hos en av våra främsta antagonister, Braennarens blogg. Till och med han som har talat sig varm för enskottsprincipen samt utmålat oss som oseriösa och kriminella jägare har på sin blogg bekänt färg och vittnat om en dålig bedömning av skottet samt en direkt felaktig bedömning av kön och ålder på älgen i fråga. Den trebenta älgen verkar även ha gjort en odyssé intrasslad i en fårhage. Vi har sedan fått höra att det gjordes flera ivriga försök att utpeka Vitå Jaktsällskap som ansvariga för detta spektakel. Att vi släppt en hund som hade hetsat älgen in i fårhagen. Nu föll det argumentet snabbt eftersom vi inte hade släppt någon hund överhuvudtaget den dagen. I vilket fall så bevisade Braennaren ännu en gång sina förhållandevis bristande kunskaper i ämnet älgjakt, men bjöd å andra sidan på en underhållande historia med ett lyckligt slut. Sakkunniga spårade upp den skadskjutna älgen och rättade till hans misstag.
Sent i söndags eftermiddag var det sällskapets tur att lyckas med en skadskjutning. Två kalvar blev påskjutna av separata jägare. I ena fallet löpte älgkalven vidare, men vi var relativt snabbt på det klara med att den blivit träffad. När mörkret fallit hade älgen ännu inte påträffats. Eftersom älgen hade korsat älven insåg vi att den lika gärna kunde ligga på våra jaktgrannars mark, Vitå Jaktvårdsförening. Rätt ska vara rätt, vår jaktledare Roger Lööv kontaktade därför Mats Andersson, jägare i VJF och förklarade situationen. Mats ställde upp följande morgon med en mycket duktig spårhund och gick tillsammans med Ronny Löf för att leta rätt på den skadskjutna älgen. De lokaliserade den skadskjutna älgen och avlivade den. Älgen befann sig då ca.200 meter in på VJF:s marker.

Vi vill därför rikta ett stort tack till Mats Andersson med hund, som snabbt och osjälviskt ställde upp för att rätta till situationen och vårt misstag.

Älgen i fråga är en annan del av historien. Den avlivades inne på VJF:s marker och regelverket här är glasklart. De äger rätten att behålla djuret om de så önskar, VJF betalar fällavgiften samt VJS räknar bort en kalv från sin tilldelning.

Anmärkningsvärt här är att nu händer något som ALDRIG tidigare har hänt i Vitåns historia. Andra jaktlag som påskjutit älg har alltid fått ta rätt på djuret ifråga, även om det fallit på Vitåns tidigare VVO. Enligt direkt uppgift från Olle Andersson har VJF:s styrelse nu tagit beslut att alla djur som påskjuts av jaktgrannar och faller på VJF:s marker kommer att tas tillvara av Vitå Jaktvårdsförening.

Ett prejudikat verkar vara skrivet och Vitå Jaktsällskap vill givetvis göra andra jaktgrannar uppmärksamma på detta faktum.

 Älgjägare i Vitå Jaktsällskap

7 kommentarer:

  1. Bloggarens påskjutna tjur skottskadades och avlivades senare under dagen. Bloggarens påstådda påskjutning på en älg ko som liggande och sprattlande lindat in sig i ett fårstängsel är ej effersökt eller hittad hur förklarar han det?/Uppmärksam

    SvaraRadera
  2. Om man läser bloggarens båda inlägg så blir det svårt att få det att stämma.
    Många personer och jägare hörde ju hur länge en hund skälld och sedan blev det tyst efter att den skadade älgen sköts. Bloggarens tider och hur Älgen rörde sig stämmer inte. Men vem blir förvånad, sanningen ska alltid förvanskas så att det stämmer för honom.
    Är det så illa att det finns en annan skadad älg som springer omkring och river ut fårstängsel? Eller har den kanske dött efter några dagar?
    Det är tråkigt då jägare misslyckas med att skjuta ett dödande skott.
    Det kan hända alla jägare. Nu har det också hänt Bloggaren som ändå påstår sig att använda en skotts principen, vad han nu menar med det.
    Jag trodde han menade att älgen ska dö på ett skott.
    Älg Jägare i Vitå

    SvaraRadera
  3. Ja, vad ska man säga.. Det är inte första gången älgar går genom hagen, det händer varje år utan större dramatik. Men denna uppmärksamma person som sett älgen i fårstängslet hos oss hade ju kunnat meddelat oss att halva hagen var nedriven samt meddelat aktuell jaktledare om skadad älg. För om man är så nära hagen att man noterar att det är en älgko som dessutom är skadad så är det inte långt till dörren och knacka på. Dels är det inte kul om fåren ger sig ut på turné och dels är det ännu mer synd om älgen.
    Mvh
    Johan & Anna-Karin

    SvaraRadera
  4. Ja den sprattlande älgen är och förblir ett mysterium. Den enda som verkar sitta inne med ett svar är braennaren själv.

    Tveksam bybo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför spårade ingen den stackars skadade älgen och vem är den ansvarige för att sådant ska ske? / "Mia"

      Radera
  5. För ca 2-3 veckor sedan vart en älg påkörd av en bil och bakomvarande bil var från hemtjänsten i Vitå by med omnejd och såg händelseförloppet att älgkon vart så pass påkörd att älgkon kastade i backen av den hårda smällen och troligvis i chocktillstånd klev upp och gick sin väg, Ansvarige Olle A gick sedan några 100 meter efter den påkörds älgen och konstaterade att den älgen var oskadd !!! /Rutinerad spårare med spårhund (Glenn.K)

    SvaraRadera
  6. Den ansvarige för trafik skadade djur inom detta område bör bytas ur när bedömningsförmågan inte räcker till längre för att kunna göra ett fullgjort eftersök.
    Stefan Johanssen

    SvaraRadera

Använd sunt förnuft och håll god ton när ni kommenterar. Anonyma kommentarer leder sällan till någon konstruktivt, en åsikt med ett namn är för alltid mer värt.